I Sanawaris sandalworkshop jobbar idag uppåt tjugo färgstarka kvinnor och runt fem unga män. Antalet som är på plats varierar från vecka till vecka beroende på hur mycket jobb det finns att göra. Dessutom har kvinnorna möjligheten att jobba hemifrån om de har spädbarn som enklast tas hand om i hemmiljö samtidigt som de kan jobba och försörja sig och sina barn. Här får ni möta ett gäng av de som står bakom Sanawaris sandaler. Självklart delar jag inte de saker som kvinnorna delat i förtroende men jag kan säga att de har livserfarenhet trots mångas unga ålder och lyckats behålla en ödmjuk inställning till livet.

15045311_10157806170770311_397436394_oWini Frida


Det här är Wini Frida som är 22 år gammal. Hon har en son på drygt ett år och har jobbat med workshopen i två år. Hon vill tillbaka till skolan för att studera till lärare för barn med speciella behov. Frida var en av de tjejer jag direkt fick kontakt med, hon har hög integritet och är så stolt över att människor i en annan världsdel bär hennes verk.


dsc_0067_2Naomi


Detta är Naomi som är 30 år. Hennes tre barn är 6, 5 och 1 år gamla. Hon fick aldrig själv gå till skolan och hennes absoluta högsta dröm är att kunna låta alla hennes barn få gå i skolan upp till en hög nivå.


dsc_0132

Suzanna


Suzanna är 18 år gammal och har en son på tio månader. Pappan till barnet bor i Serengeti. Hon är en kreativ, slående vacker och en oerhört stark kvinna med en tung ryggsäck att bära. Hon är en av de kvinnor som ofta jobbar hemifrån.


15060219_10157806171045311_1162142701_o

Janet


Den här kvinnan heter Janet och är 32 år gammal, hon drömmer om att ha sin egen sandalworkshop i framtiden. Hon är en av kvinnorna som lär upp nya när de kommer. Hennes tre barn är 10, 8 och 3 år gamla.


dsc_0073

Margret


Margret är 28 år gammal och lever med sin son på dryga ett år tillsammans med hennes egna lillasyster. De har inga föräldrar. Hon är så glad över vårt samarbete och lättad över att nu med hjälp av sjukförsäkringen äntligen kunna hjälpa hennes son som är sjuk.


_dsc6947

Ester Abil


Detta är Ester Abil eller “mama Jessica” då det är vanligare att du som förälder efter att fått barn tillkallas efter ditt första barn+ mama eller baba. Hon har tillverkat sina kreationer i sju år och står på en lokal arts and crafts marknad i Arusha. Hon är en av de kvinnorna som står bakom våra fina maasaismycken. Hon och hennes grannar på marknaden kommer från Sanawariområdet och vissa har tidigare jobbat på sandalworlshopen.


15034070_10157806171605311_1230104630_o

Stella


Stella, kvinnan jag vill krama så fort jag ser henne. Hon har alltid varit smittande glad när jag varit hos henne och hon ser livet ur en positiv synvinkel. Hon sitter tätt tillsammans med ett gäng andra kvinnor som också är sömmerskor. Hennes symaskin är en sådan där gammal fin vi mest ser på loppis och antikhandlare hemma i Sverige.

Stella är också sömmerskan jag fick kontakt med under vår långa vistelse i Tanzania i början på året. Jag lät henne sy upp en klänning till mig och trots att hon knappt kan engelska lyckades hon snappa upp exakt vad jag ville ha, hon använde ögonmått och dagen efter låta mig prova den vackra kreationen. Jag beställde även ett par kuddfodral i kitengetyg till vår soffa. Redan då visste jag att Stella skulle bli en av Sanawaris hantverkare och under min återresa skakade vi hand och tillsammans skapade vi Sanawaris vackra kuddfodral med både hjärta och tradition behållen.